'Waarom is dat kleine kastje bijna net zo duur als die grote kast?'

Gepubliceerd op 17 april 2024 om 17:44

Waarom is dit kleine kastje bijna net zo duur als die boekenkast?

Soms krijg ik vragen in de winkel over de prijsbepaling van de spullen die ik aanbied. Onlangs wilde een klant graag 2 zwevende Deense nachtkastjes kopen maar vond de prijs hoog in vergelijking met een boekenkast in de winkel, die natuurlijk een stuk groter is. Ik leg dan uit dat het formaat niet bepalend is voor de prijs van een item maar dat er veel meer factoren een rol spelen in de prijsbepaling. Zeker bij vintage meubels is het goed om dit in gedachten te houden als je op schattenjacht gaat!


Factoren die een rol spelen bij de prijsbepaling van een vintage item

Welke factoren zijn er dan van belang? 

  • De verkrijgbaarheid/schaarste van het item; zijn de betreffende stukken nog goed te vinden of moet je zoeken naar een speld in een hooiberg;
  • De staat van het item; verkeert het stuk in hele mooie conditie of zijn er wel wat gebruikssporen aanwezig?
  • De kwaliteit van het item; gaat het om een ambachtelijk gemaakt meubel van kwaliteitshout/materiaal of is het een leuk item van eenvoudige makelij?
  • De complexiteit van het ontwerp en de kwaliteit van de afwerking; gaat het om een meubel met sierlijke afgeronde hoeken, zwaluwstaartverbindingen in de lades, ingefreesde handgrepen, fraaie schuif- of tambourdeuren? Dit heeft invloed op de prijs.
  • Het design/de ontwerper; betreft het een meubel van een bekende ontwerper of is het een design klassieker? Dergelijke stukken zijn zeer gewild en worden niet voordelig aangeboden.

Het formaat van een kast is daarom niet bepalend voor de prijs...

Mijn prijsbeleid

Mijn doelstelling is om een redelijke prijsstelling te hanteren; te goedkoop kan niet want dan zou de winkel niet kunnen bestaan, maar te duur hoeft ook zeker niet. Gelukkig krijg ik vaak de reactie van klanten dat ze de meubels heel betaalbaar vinden en in verhouding  ten opzichte van de mooie staat en kwaliteit waarin de stukken verkeren! Dat is natuurlijk heel fijn om te horen :-)


Mocht je nog vragen hebben over de meubels in mijn winkel; aarzel niet om ze te stellen! Graag tot ziens bij Blijft Mooi; elke week geopend op vrijdag en zaterdag van 11.00-17.00 uur.

 

Hartelijke groet,
Claudia

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.