De 5 meest gestelde vragen in mijn winkel

Gepubliceerd op 4 februari 2024 om 19:57

Een van de leuke kanten van het hebben van een vintagewinkel is dat ik alleen maar bezoekers en klanten heb die voor hun plezier en vanuit een voorliefde voor mooie meubels en accessoires uit de jaren '50, '60 en '70  komen! Met de meeste mensen heb ik een gezellig praatje en het valt me op dat een aantal vragen vaak terugkomt. Hieronder deel ik de 5 meest gestelde vragen graag met jullie: 

 

1. Hoe ben je erop gekomen om deze winkel te starten?
Het hebben van een eigen winkel met vintage kastjes en brocante is een droom die al jaren sluimerde maar waarvoor ik niet het lef had om deze ook daadwerkelijk ten uitvoer te brengen! Met een jong gezin en alle kosten en verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken, vond ik het belangrijk om een vast inkomen te hebben en zeker te weten welk bedrag er aan het eind van de maand op mijn rekening werd bijgeschreven... Ik heb dan ook vele jaren in de welzijnssector gewerkt; eerst als secretaresse en daarna als pedagoog en ambulant hulpverlener. Maar de droom om 'eigen baas' te zijn en mijn eigen bedrijf te hebben is altijd gebleven. Toen de wereld stilstond door Corona en er tijd was om na te denken over wat je nu echt wilt en waar je blij van wordt is het plan ontstaan de sprong te wagen en mijn eigen vintagewinkel te starten! In september 2021 ben ik gestart met het zoeken naar een winkelpand en in november 2021 opende ik de deur van 'Blijft Mooi'. Soms is een crisis nodig om een stap te zetten...

 

2. Waar haal je al je spullen vandaan?
Samen met mijn man Tom van Tom's Vintage Shop ben ik continu op zoek naar pareltjes voor de winkel. Ik heb een voorliefde voor Scandinavisch design uit de jaren '60 en met name de Deense kasten, tafels, stoelen en spiegels van teakhout zijn favoriet. Maar ook in Duitsland en Frankrijk vinden we de mooiste meubels en accessoires! We hebben het geluk om inmiddels een aantal leuke handelscontacten te hebben opgebouwd in deze landen! Regelmatig gaan we op 'inkoop' om nieuwe vondsten op te halen en rijden dan met een volle bus terug naar Nederland.

 

3. Het ziet er zo mooi uit! Knap je alles zelf op?
Deze vraag is eigenlijk een groot compliment voor de kwaliteit van de meubels en mijn inkoopstrategie. De vraag die ik mezelf stel is altijd: 'Zou ik dit zelf in mijn huis zetten?' Als het antwoord 'Ja' is, koop ik het in en bij 'Nee' laat ik het staan! Ik ben een lastige klant bij het inkopen en ben behoorlijk kritisch; natuurlijk is het vintage en vaak 60 jaar oud, dus een krasje of deukje mag best. Maar het moet wel klasse en ambachtelijkheid uitstralen; je moet zien dat het een vakkundig gemaakt stuk  van goede kwaliteit is dat nog jaren mee kan... Dus dat betekent dat ik ook veel laat staan! De items die ik inkoop maak ik grondig schoon, ik voer kleine reparaties uit en zet teakhouten meubels in de lijnolie; daar knappen ze altijd van op. Soms koop ik een meubel in dat wat meer zorg nodig heeft, maar dat te mooi is om te laten staan. Ik prijs me gelukkig dat ik dan een beroep kan doen op Tom die altijd bereid is om met de nodige kennis, kunde en ervaring een restauratie uit te voeren...

 

4. Koop je ook in van particulieren?

Dit is een lastige vraag. Ik ben niet principieel tegen het inkopen bij particulieren, maar er zitten wat haken en ogen aan. Ten eerste moeten de spullen in het assortiment van mijn winkel passen en vaak krijg ik meubels of accessoires aangeboden die niet aan die wens voldoen. Aanbieders zijn dan teleurgesteld omdat zij hierover een andere mening hebben ;-) Ten tweede moet ik uitleggen dat ik handelsprijzen betaal omdat ik er nog iets aan moet verdienen en mensen op het internet hebben gezien dat hun item voor hogere prijzen wordt verkocht. Ik adviseer dan om het item zelf via Marktplaats o.i.d. te verkopen; maar daar heeft niet iedereen zin in... Ten derde krijg ik vaak het verzoek om een hele partij glazen, servies, meubels etc. over te nemen, maar ik heb vaak slechts interesse in enkele items waarvan ik weet dat er vraag naar is in de winkel. Voor aanbieders is dat onhandig en het geeft soms wat onbegrip, wat ik begrijp, maar als ik alles zou inkopen en het vervolgens niet verkoop kost het mij veel geld en ruimte... Kortom; ik ben zeker geïnteresseerd in mooie items maar ik ben geen huisontruimer dus ik neem niet alles mee. Ik adviseer daarom om mij eerst een foto te sturen, zodat ik het meubel kan bekijken en kan inschatten of het iets voor mij is; dat scheelt beide partijen tijd en energie.

 

5. Loopt de winkel goed en kun je ervan leven?

Deze vraag krijg ik heel vaak en hoewel ik hem vrij direct vind, kan ik me voorstellen dat mensen oprecht benieuwd en nieuwsgierig zijn of een vintagewinkel een beetje loont of dat het een dure hobby is ... Het antwoord is dat ik heel tevreden ben met hoe de zaken gaan in de winkel en ik kan er zeker van leven. Dus als je droomt van een vintagewinkel en ervan geniet om te struinen naar mooie spullen, het inrichten en decoreren van je winkel en het gezellig vindt om met bezoekers en klanten over vintage te praten is dit ideaal. Maar als je snel rijk wilt worden moet je iets anders zoeken ;-)

 

Graag tot ziens bij Blijft Mooi, open elke vrijdag en zaterdag 11.00-17.00 uur!

 

Lieve groet,
Claudia

 

Reactie plaatsen

Reacties

Georgia
5 maanden geleden

Zo’n lekker verhaal! Ik kan het bijna copy-pasten!
😄 Ik hoop dat we nog lang bij elkaar in de buurt blijven want - naast de digitale gezelligheid - geniet ik elke keer weer van jullie mooie collectie!